VI. Országos Bionap

2012 július 8.-án ismét megrendezte Egyesületünk a "Bionap" rendezvényét. Helyszín a Fertő-Hanság Nemzeti Park Csapody István Természetiskola és Látogatóközpontja volt.

Rekkenő hőségben nyitotta meg dr. Roszík Péter a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke a VI. Országos Bionapot a Fertő-Hanság Nemzeti Park Csapody István Természetiskola és Látogató Központ területén, Fertőújlakon. Hangsúlyozta a biogazdálkodás, az egészséges, vegyszermentes ételek fogyasztása, valamint a természeti környezet kapcsolatának fontosságát. Ezért is esett idén a bionap helyszínének kiválasztása a Nemzeti Park területére, melyen 21 kiállító – ebből 16 ellenőrzött biogazdálkodó –, kézműves, rábaközi pereckészítő, gyékényfonó, valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mozgó laboratóriuma volt jelen.

A termények megáldását köszöntők követték a megyei vezetők és a házigazda részéről, majd a Marionett Alapfokú Művészeti Iskola gyermek néptáncosainak műsorát láthattuk. Közben már éreztük a főzőverseny 10 csapatának résztvevői által hajnalban elkezdett bio alapanyagú, húsos és zöldséges ételek ínycsiklandó illatát. A szakmai előadásokon a hallgatóság megismerkedhetett a Fertő-Hanság Nemzeti Park biogazdálkodási tevékenységével, az egészséges táplálkozás fontosságával, a biogazdálkodásban használható engedélyezett szerekkel, valamint egy csodálatos gyógygomba élettani hatásaival. Eközben a látogatók meghallgatták a kiállítók rövid bemutatkozását, kóstolhatták a kínált termékeiket, szavazhattak, bio-totót tölthettek, bekapcsolódhattak a Tengri Íjász Hagyományőrző Egyesület jurta építésébe, illetve az íjászatba is. Közben lovasfogattal elmehettek megnézni a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén lévő állatokat, illetve madárélőhelyet is. Láthattuk és hallhattuk a Czenki Hársfa Néptáncegyesület színvonalas műsorát. A gyerekek természetközeli játszóházát a Sarródi Tájház és a Természetiskola pedagógusai vezették.

A szakmai zsűri által elbírált ételek közül, a főzőversenyen az alábbi eredmény született:

A látogatók szavazata alapján a kiállítóknál:

A nyertesek a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület díjai mellett – kategóriánként az első helyezett – a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság felajánlásában 4 fő részére szóló kajaktúrán vehetnek részt, ugyanúgy, mint a tombolasorsolás egy szerencsése.

Köszönjük a támogatóknak a segítséget az ételek elkészítéséhez, a közreműködők szomjának oltásához. Köszönjük a VI. Országos Bionap összes résztvevőjének (kiállítók, főzők, látogatók, közreműködők), hogy a nagy meleg ellenére eljöttek és együtt jól éreztük magunkat. Köszönjük a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatójának Reischl Gábor úrnak, hogy házigazdája volt a rendezvénynek és Goda Istvánnak, hogy a Természetiskola részéről biztosította a feltételeket a programnak. Külön köszönetemet fejezem ki Simon Évának segítő közreműködéséért.

Deák Mária

Képgaléria megtekintése »

 

Vissza: Hírek, események»

 

Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület • 9165 Rábcakapi, Fő u. 31. • Tel: +36-30/619-6926 • info@nyugatbio.hu • www.nyugatbio.hu

Bankszámlaszám: 16200010-10047066