21. Biokultúra Találkozó

A 21. Tavaszváró Biokultúra Találkozót március 22-én tartották a MOM Kulturális Központ területén, a Csörsz utcai biopiac mellett. A rendezvény több téma köré csoportosult: részben 2013 a kiskertek, a fiatal gazdák és a minőségi közétkeztetés éve a Magyar Biokultúra Szövetségnél, ugyanakkor maga a szervezet is 2013-ban lett 30 éves.

A találkozó napja előtt március 22-én a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt a NAKVI szervezésében tematikus kiemelt Bio Vidék Mustra valósult meg a biotermelők részvételével.

A március 23-i Biokultúra Találkozót Tóth Katalin helyettes államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság) nyitotta meg, majd Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, akik ezután szakmai előadásokat hallgathattak meg az egészséges táplálkozásról, a bioélelmiszerekről, a szövetség múltjáról, rendezvényeiről és a mintamenza programokról. Napközben volt biopiac, kulturális és gyermekműsorok, a HelloHal gasztrobloggerének főzőshowja sült hal kóstolással egybekötve.

 

Vidékfejesztési tennivalók

Tóth Katalin helyettes államtitkár kiemelte:

„A Magyar Biokultúra Szövetség vitathatatlan érdemekkel bír az ágazat múltját, jelenét, jövőjét illetően is. Az elmúlt 30 év fémjelzi a tevékenységüket, rengeteget tettek mind a termelés, mind a feldolgozott élelmiszerek szintjén, a termékek promóciójáért. Rájuk mindenképpen építhetünk a jövőben. A szaktárca képviseletében úgy vélem, hogy néhány gondolatot azzal kapcsolatban osztok meg önökkel, amely ennek az ágazatnak a jövőjét érinti. Elsősorban arról tájékoztatom önöket, milyen tervekkel szeretnénk tenni az ágazat jövőjéért. Az utóbbi hónapok mindenképpen reménykeltőek. A Nemzeti Vidékstratégia nevesíti ezt az ágazatot, mint ökológiai gazdálkodási formát, amelyhez kapcsolódóan a minisztérium egy akcióterv kidolgozását kezdte el, amely a végső fázisába érkezett. Ez annyiban jelentős az ágazat szereplői számára, hogy összegzi azokat a gyakorlati tennivalókat, amelyek az elkövetkező időszak fontosabb tevékenységét fémjelzik. Olyan célkitűzések szerepelnek, mint például az ökológiai termelésbe bevont termőterület nagyságának, vagy akár a feldolgozott termékek arányának növelése. Ugyanígy fontos a megfelelő marketing tevékenység kifejtése. Lényeges a termelői-fogyasztói oldal összekapcsolása, ezt nagyon fontos feladatnak tekintjük, hiszen így lehet biztos alapokra helyezni a termelői oldalt. Végfázisába érkezett e folyamat előkészítése, az érdekelt feleket igyekeztünk bevonni, az ötleteikre nyitottak voltunk, a továbbiakban is követendő példának tartom, hogy szólítsuk meg azokat a feleket, akik a legjobban érdekeltek és a legtöbb hozzáadott értéket tudják az adott témában nyújtani.

A Szövetséggel, a tagokkal, a termelőkkel, a nürnbergi Biofach kiállításon nyílt alkalmam megismerkedni, a standot meglátogathattam. Magát a vásárt megtekinthettem. Körvonalazódott annak a lehetősége, hogy 2014-ben Magyarország partnerországként kiemelt vendégként szerepeljen a kiállításon. Az ágazat szempontjából ez nagy lehetőség, előttünk áll egy év. Nagyon fontos tervet kell előkészítenünk az ágazat szereplőinek bevonásával, ebből a felkészítési időszakból kiderül, hogy ki mit tehet hozzá a folyamathoz. A legnagyobb hiányosság a marketing tevékenység területén tapasztalható, hiányosak, fontos pontosan tudni, hogy amennyiben bioélelmiszereket vásárolunk, fogyasztunk, gyakorlatilag az egészségünk megőrzését segítjük elő.

A közelmúlt eseményei közé tartozik, hogy igyekszünk teret biztosítani a termelőknek. A kutatás-fejlesztési vonalat is meg kell vizsgálnunk, hogy milyen kapacitások vonhatók be. Félre kell tenni a vélt vagy valós sérelmeket, amelyek az elmúlt időszakból adódnak, mindenkinek hozzá kell tenni a saját értékeit az ágazat fejlődéséhez. Én ebben látom a reményt, a továbbfejlődés útját.”

 

Erdélyi köszönet

Nagy Miklós, az erdélyi Bioterra vezetője néhány szóban köszöntötte a rendezvényt. Beszámolt róla, hogy a romániai bios szervezet nagyon sokat tanult a Magyar Biokultúra Szövetségtől, illetve a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-től. Szeretnék megköszönni, hogy oktatták az ellenőreiket, a szakembereiket. Problémát jelent viszont, hogy a romániai biogazdálkodókat gyakran kihagyják a döntéshozók, nem kérdezik meg a véleményüket.

 

A Szövetség 30 éve

Czeller Gábor röviden ismertette a szövetség 30 évét. Az elnök elmondta, hogy a Szövetség idén a biomozgalom tömegbázisának kiépítést tűzte ki céljául. Három fő irányban erősítik a tevékenységüket: a kiskertek biogazdálkodásának ösztönzését, a minőségi közétkeztetés fejlesztését a biotermelés és a bio­élelmiszer segítségével, továbbá a fiatal gazdák bio­ismereteinek gyarapítását gyakorlati és elméleti képzéssel.

 

Hamis jelölések, félreértett fogalmak

A bioélelmiszerekkel kapcsolatos gyakori félreértésekről beszélt dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Bio­kontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki negyedévszázada foglalkozik a biogazdálkodással.

Előadásában kiemelte, hogy gyakran a bio, illetve a reform, natúr, alternatív élelmiszerek közé azonosságot tesznek, a fogalmak keverednek, továbbá a bio meghatározásával kapcsolatos európai uniós jogszabályokat sem ismerik. Pedig ezek ismerete közérdek, amely termelői és egyben fogyasztói érdek is lenne. Sajnos a rendeletek sem egyértelműek, amelyeknek a fogalomzavarokat ki kellene szűrniük, kü­szöbölniük. A biosok felhívták a minisztérium figyelmét arra, hogy a születő rendeletek során koncentráljanak ezekre a fogalmakra, pontosan határozzák meg, hogy mi a bio, illetve tegyék kötelezővé az ellenőrzést a bioboltok és bio webáruházak esetében. Az ezzel kapcsolatos, megszülető jogszabályokra az Európai Unió minden tagállamának rá kell bólintani – az áruk szabad áramlásának alapelve alapján –, ezért ez egy hosszadalmas folyamat lesz.

Elhangzott, hogy a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. az idén kedvezményes ellenőrzési és nyilvántartási díj megfizetése mellett ellenőrzi a kiskerteket. Így a kiskert tulajdonosok az átállási idő leteltével a kertben megtermelt feleslegeiket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által kiállított Minősítő Tanúsítvány birtokában átállási/ökológiai jelöléssel értékesíthetik. Az ellenőrzési és nyilvántartási díj az idén 10 160 Ft (8 000 Ft plusz áfa) lesz kiskertenként, amely elsősorban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nél már meglévő kiskert tulajdonosokra és az első 50, új kiskertes jelentkezőre vonatkozik.

 

További felszólalók

Szabadkai Andrea február 1-jétől a Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezető igazgatója, korábban a közétkeztetésben a civilszervezetek társadalmi kapcsolataiban tett szert nagy gyakorlatra. Felszólalásában elmondta, hogy a Magyar Biokultúra Szövetségnél megfogalmazódott: 2013 legyen a kiskertek éve.

Ezután Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke emelkedett szólásra. El­­mondta, hogy megkezdődött a falusi porták szakosodása. A Nemzeti Tanúsító Védjegy bevezetésével egyidejűleg 11-féle szakosodási lehetőség közül választhatnak a falusi szállásadók, többek között az Ökoporta és Egészségporta, Hagyományok portája és Falusi életmód ifjúsági porta cím közül. A szakosodási lehetőségek mindegyike egymáshoz kapcsolódó, az adott szálláshely által kínált szolgáltatások csoportja. Az egyes szakosodások elismertetésére a „napraforgós” minősítéssel egyidejűleg kerül sor, a szállásadó igénye alapján.

 

Egészségmegőrzés

Szóba került a biotermékek szerepe az egészség megőrzésében Hegedűs Boglárka (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKI) előterjesztésében. Szintén a fenti témában hangzott el előadás Lőrinczné Táborfi Júliától, aki „A rák ellen az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány ügyvezető igazgatója. Jelezte, hogy várható a hazai meghatározó onkológiai centrumokban a bioétkeztetés részleges bevezetése. A bioélelmiszerek élvezeti értékéről Frühwald Ferenc beszélt.

 

Az Év biogazdasága és biogazdálkodója

Ezt a két címet a Szövetség vezetősége választja ki a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által javasolt listából.

Az év biogazdasága a Vas Megyei Szakosított Otthon lett Iváncról. Szabó Mihály, az intézmény szakmai irányítója vette át a díjat és elmondta:

„Értelmi fogyatékosokat ellátó intézmény vagyunk Vas megyében, halmozott fogyatékossággal született embereket foglalkoztatunk. 10 éve vagyunk ökológiai gazdálkodók, 2005 óta rendelkezünk biominősítéssel. Vegyes zöldséget és gyümölcsöt termelünk, 1,1 hektár a gyümölcsös és 0,9 hektár a kertészet. Alma, körte, szilva, meggy van a termékpalettán, általában friss fogyasztásra értékesítjük mind a gyümölcsöt, mind a zöldségféléket is. Őriszentpéteren létesült tavaly egy piac, nagyon jó lehetőség arra, hogy az értékesítéssel megfelelő árszínvonalat elérjünk ezekből a termékekből. A hagyományos növények – paprika, paradicsom, káposztafélék, burgonya, csicsóka, sárgadinnye –, mellet minden olyan zöldség megtalálható nálunk, amit a kiskertekben termesztenek. A lényeg, hogy helyben tudjuk eladni a terményeinket. A továbbértékesítés szintén bioban történik. Közvetlen fogyasztóknak is adunk el terméket, illetve történnek házhoz szállítások Szombathely térségében. A 14 halmozottan értelmi sérültet munkairányítással foglalkoztatjuk. Fokozott felelősségérzet alakult ki náluk, nagyon ügyesen dolgoznak. Az elmúlt tíz év alatt folyamatos, határon átnyúló, szlovén, osztrák kapcsolatrendszeren keresztül pályáztunk, így a lakóinkat el tudtuk vinni látogatóba szlovén-osztrák gazdaságokba. A mi lakóink tanultak a szlovén emberektől. A szlovének pedig az ökológiai gazdálkodást tanulták tőlük, mi a szervezettségüket tekintettük át. Szeretnénk még kicsit jobban gépesíteni a gazdaságunkat.”

Az év biotermelője Kovács László lett Lajosmizséről. Sportoló volt, atletizált, majd testnevelő tanár lett, de végül a biogazdálkodás mellett kötött ki. 1996 óta minősített biotermelő. Gyümölcsfélék, szántóföldi zöldségfélék, különleges gyógyhatású növények szerepelnek termelői palettáján. 80 hektár földterülettel rendelkezik, 50 hektár erdő-mező, 22 hektár gyümölcsös, a többin szántóföldi növényeket termeszt. Vásárlóinak jelentős része törzsvásárló, magas szintű egészségtudattal rendelkeznek, ragaszkodnak az egészséges táplálékhoz. Minden évben van újdonság, tavaly a keserű uborka volt az. „Aki a természetben él, annak nincs mitől félnie” – hangsúlyozta. Vallja, hogy mindig, mindenért meg kellett küzdenie, értékeli elért eredményeit és nagyon örül annak, hogy megkapta a mostani elismerő címet.

Ilonka Mária

 

Képgaléria megtekintése »

 

Vissza: Hírek, események»

 

Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület • 9165 Rábcakapi, Fő u. 31. • Tel: +36-30/619-6926 • info@nyugatbio.hu • www.nyugatbio.hu

Bankszámlaszám: 16200010-10047066