19. Biokultúra Találkozó

A Magyar Biokultúra Szövetség, a Dél-alföldi Biokultúra Egyesület valamint a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület közös szervezésében 2011. március 26-án Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpont adott otthont a 19. Biokultúra Találkozónak, melyen egyesületünk tagjai közül és néhányan résztvettek.

A szép tavaszi napsütésben közel 20 biogazda jött el kiállítani és árusítani, bemutatni termékeit a nagyközönségnek, bio­társainknak, a békéscsabai biopiac vásárlóinak. Meghívott kiállítóink elsősorban a Dél-alföldi régióból, főként Békés megyéből érkeztek. Pásztor János békési őstermelő ­zöldségeket, sárgarépa ivólét, Budai László – szintén békési – őstermelő zöldségeket, Rabb Anna és Berta György Béla gyógy- és fűszernövény szárítmányt, sombefőttet, lekvárokat kínált.

A Zöldkosár biobolt csokoládét, ivóleveket mutatott be és árusított. A főzőtasakos fehér rizst a Vereckei Kft. kínálta. A Lipiliszt Kft. teljes kiőrlésű liszteket, ropit, száraztésztát árusított, teljes kiőrlésű lisztből készült süteményeket kóstoltatott. A Békési Pálinka Zrt. elhozta bemutatásra, kóstoltatásra, értékesítésre biopálinka családját (vadcseresznye, málna, ribizli, birs és vörösszilva pálinka). Magyarország legnagyobb bio­tehenészete Gyulaváriban van, a Körös-Maros Biofarm Kft. működteti, ahol nyers tejet vásárolhattunk tejes autójuknál. Nagy érdeklődéssel kóstolhatták a vendégek a Bioháló Kft. búzafűlevét, vegyes-, retek-, brokkolicsíráit. A Biola Natur­koz­me­tikai Kft. bio­kozme­tikumait megismerhettük. A szarvasi Ben Adoim Kft. a világújdonságot, a bio alakor búzasört kóstoltatta. Bemutatkoztak a Dél-alföldi Biokultúra Egyesület szarvasi és kiskunfélegyházi csoportjai. Bodor László csongrádi borász boraival színesítette a kiállítást. A balmazújvárosi Virágos­kút Kft. húskészítményeket, pástétomokat, ivóleveket árusított. Boldogan mondhatjuk, igazi vásári hangulat alakult ki.

A plenáris ülésen a megjelenteket Békés város polgármestere, Izsó Gábor köszöntötte. Beszédében méltatta egyesületünk húszéves tevékenységét és a városban betöltött szerepét. Ezután a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke Czeller Gábor köszöntötte a jelenlevőket és megnyitotta a plenáris ülést.

Az előadások a biogazdálkodás fontosságára, szükségszerűségére hívták fel a figyelmet. Első előadó dr. Bardócz Zsuzsanna, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem professzora, előadásának témája: bioalapanyagokból teljes értékű táplálék, kevésbé ismert alapanyagok. Minden embernek olyan táplálékra van szüksége, amit hasznosítani tud és azzal táplálni tudja sejtjeit. Összehasonlította a bio és nem bio alapanyagok beltartalmi értékét, amelyből kitűnt, hogy a bioélelmiszerek magasabb ásványi anyag tartalmúak és bizonyos vitaminokban, anti­oxi­dánsokban gazdagabbak. A biogabonafélék fuzárium­tartalma nem magasabb, mint a szokványos gabonaféléké. Nagyon fontos odafigyelni táplálkozásunkra!

Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja a Táplálkozás és környezetvédelem: helyi és évszaknak megfelelő címmel tartott előadást. Bemutatatta a SZÖVET munkáját. Tavaly októberben 18 kistelepülésen megvalósították a MI MENZÁNK programot. A programban résztvevő települések azon az egy napon az iskolájuk menzáján régi, hagyományos ételeket főztek. Például Csongrádon csíramálét sütöttek. A gyerekek csillógó szemmel fogyasztották el az ételt. Ebben az évben, novemberben is szerveznek egy napot a MI MENZÁNK keretében. A sikeres kezdeményezéshez lehet csatlakozni.

Dr. Roszík Péter a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Biotermékek minősítéséről és jelöléséről tájékoztatta az érdeklődőket. Bio jelöléssel azt a terméket lehet ellátni, amelyet a bio jogszabályok szerint állítottak elő és egy független ellenőrző szervezet ellenőrzött. A jelölés módjára példákat is bemutatott.

Csarnai Erzsébet a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület alelnöke, az idén 20 éves Biokultúra Egyesület Békési Helyi csoportjának létrejöttéről és életéről, munkájáról beszélt. Az egyesület az alapító tagok munkáját emléklap adományozásával köszönte meg.

Czeller Gábor elnök átadta az Év Biogazdája kitüntetést, amit az egyesületünk tagja Dimák János, orosházi gazda kapott meg. Az év Biogazdasága kitüntetést a békéscsabai Fair Trade Kft. kapta.

A rendezvény az ebéddel folytatódott. Az ebédet Major Pál főzte a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület tagja. A húsevőknek finom bio szürkemarha-pörköltet pirított tarhonyával, a vegetáriánusoknak zöldség ragulevest készített. A találkozó résztvevőit, a 20. évforduló alkalmából egy hatalmas csokoládétortával leptük meg.

Ebéd után a Biocont Kft. tartott előadást a zöldségfélék biológiai növényvédelméről. A sikeres találkozón 140 fő vett részt.

Dacziné Dúzs Julianna – Csarnai Erzsébet

 

Képgaléria megtekintése»

 

Vissza: Hírek, események»

 

Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület • 9165 Rábcakapi, Fő u. 31. • Tel: +36-30/619-6926 • info@nyugatbio.hu • www.nyugatbio.hu

Bankszámlaszám: 16200010-10047066