XXV. Biokultúra Tudományos Nap

Érdekességekben nem volt hiány

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Biokultúra Tudományos Napot 2012. december 1-jén. A helyszín ezúttal a MOM Művelődési Központ volt.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Szántosi Antalné (a Szövetség vezetőségi tagja) meghirdette az Év Bioterméke díjat, amelyet a közönség szavazata alapján döntöttek el.

Az első előadást dr. Darvas Béla, dr. Székács András (Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet) tartotta, a téma a növénytermesztési módok eltérő környezetanalitikai és ökotoxikológiai következményeiről szólt. Ezután prof. dr. Bardócz Zsuzsa és prof. dr. Pusztai Árpád az eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményeiről beszélt.

Dr. Roszík Péter (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) a bio növénytermesztés élelmezésbiztonsági és környezeti sajátosságairól szólt, majd rövid szünet után dr. Szalay István (Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ) „Fajták és tartásmódok a minőségi és a mennyiségi szemléletű állattenyésztésben” címmel tartott érdekes beszámolót. (Az előadás a 27. oldalon olvasható.)*

Korreferátumként hangzott el dr. Márai Géza (Ökológiai Gazdálkodás Oktató, Kutató és Szaktanácsadó Egyesület) előadása „A bio állattartás élelmezésbiztonsági, állatjóléti és környezeti sajátosságai” címmel. Dr. Farkas Ilona „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítványtól pedig A környezetből és a táplálékból származó szennyeződések egészségügyi hatásai és mérséklésük lehetőségei címmel hívta fel a figyelmet korunk veszélyeire.

Szintén korreferátumként hangzott el Lőrinczné Táborfi Julianna („A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány): „A holisztikus szemlélet jelentősége és fontossága a prevencióban és a rehabilitációban” című előadása. Ezt követően Szabadkai Andrea (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat): „Közétkeztetés irányvonalai a stratégia alkotás terén, fókuszban a – lehetőleg bio – helyi és minőségi termékek” címmel tartott előadást. Végül Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke ismertette a szervezet korábban megfogalmazott stratégiai javaslatait a magyar ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez.

A nagy érdeklődést kiváltó előadások után kiosztották a „Pro Biokultúra” és az „Év Bioterméke”díjakat, amelyeket Czeller Gábor nyújtott át az érintetteknek.

 

A Pro Biokultúra kitüntetettek

Ilonka Mária

Képgaléria megtekintése »

 

Vissza: Hírek, események»

 

Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület • 9165 Rábcakapi, Fő u. 31. • Tel: +36-30/619-6926 • info@nyugatbio.hu • www.nyugatbio.hu

Bankszámlaszám: 16200010-10047066