Bionap, kiállítás és vásár Rábcakapin

Szeptember 7-én vasárnap tartottuk a Rábcakapi Biokertészet és a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület közös szervezésében a „Rábcakapi Bionapot”, melynek a 20. születésnapját ünneplő családi gazdaság adott helyet.

bionap rábcakapin - a gazdaság bejárata

Az ünnepélyes köszöntőket (dr. Roszík Péter, a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke; Széles Sándor, kormánymegbízott, Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal) és a megnyitót követően (dr. Nagy István államtitkár, FM), az érdeklődők Németh István vezetésével kilátogattak a falu határában lévő bio termőföldekre, majd a gazdasághoz tartozó malomba, ahol a gabona feldolgozó és tisztító gépeket ismerhették meg a házigazda és Horváth Zoltán, a magyar Cimbria képviselet (CHH Kft.) vezetőjének bemutatásában.

bionap rábcakapin - köszöntők

A gazdaság udvarában is számos program zajlott. Dr. Nagy István parlamenti államtitkár előadásával kezdődött a szakmai program, ami – előadását követően – két helyszínen folytatódott. A kertészet múltjáról, jelenéről és a jövő terveiről Németh István tájékoztatta az érdeklődőket. Az előadások a biogazdálkodás aktuális kérdéseiről (dr. Roszík Péter), a gyermekek egészséges táplálásáról (dr. Benda Judit), a Nemzeti Parkok szerepéről a biogazdálkodásban (Burda Brigitta), a biogazdálkodás pályázati lehetőségeiről (Krass-Tóth Melinda), a kiskerti növényvédelemről (Horváth Béla), a vegyszermentes termesztési módszerek üzemi gyakorlatáról (Fülei Zoltán), az egészséges ételekről (Ollé Sándor), a bio gyógygomba szerepéről a táplálkozásban (Gyöngyösi Sándor), továbbá az ökológiai gazdálkodás egyetemi szinten történő oktatásának fontosságáról (dr. Vér András) szóltak. Bemutatkozási lehetőséget kaptak intézmények, illetve a bio üzletággal foglalkozó gazdasági szereplők (Magyar Zoltán, Bakodi Gyula).

bionap rábcakapin - a gazdaság bemutatása

bionap rábcakapin - a gazdaság körbejárása traktorral

bionap rábcakapin - látnivaló, programok

Számos családi és gyermek program is szórakoztatta a Rábcakapira ellátogató, közel háromezer érdeklődőt. A Waldorf iskola és óvoda pedagógusai játszóházzal, kézműves foglalkozással várták a gyerekeket és szüleiket. Volt jurta állítás, hagyományos magyar (baranta) harcművészeti bemutató, látvány kovács, traktorozás, veterán motor kiállítás, táncház. Nagy sikert aratott bonvivánként egyik kiállítónk Széles Zoltán, aki ismert operetteket énekelt. A 200 éves Rábcakapi tájház egész napos nyitva tartással várta a látogatókat. Az udvaron tizennyolc kondérban különböző finomabbnál-finomabb étel készült bio alapanyagból, amiből a vegetáriánus és a húsételek kedvelői is találtak számukra megfelelőt.

bionap rábcakapin - gyermekprogramok, kézműves foglalkozások

Jó ebédhez szólt a nóta az ásványrárói Szigetköz Pávakör közreműködésével. Két látványkonyha főzési, ételkészítési bemutatót tartott. Nagyon sok kiállító – köztük kézműves is – ellátogatott a Bionapra, elhozta termékét, hogy bemutassa, illetve megkóstoltassa az érdeklődőkkel. A közönség kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt terméket és a legszebb kiállítói standot. Szavazataik alapján első helyezett a Bio Abc és Büfé győri mintaboltja, második Élőné Fehérvári Andrea (Lébény) mézeskalács készítő, harmadik Horváth László (Mihályi) biogazda.

bionap rábcakapin - ásványrárói Szigetköz Pávakör

Értékes nyeremények kerültek a tombolasorsoláson a szerencsés nyertesekhez. A nyeremények a kiállítók által felajánlott biotermékekből, biotermék vásárlási utalványokból álltak. A harmadik díj egy nagy kosár bio zöldség és gyümölcs, a második díj a házigazdák által biotermékekből összeállított ajándékkosár, a fődíj pedig Gyenesdiáson a Zöldház Panzióban felhasználható, két főre szóló, két éjszakás üdülési utalvány volt Visontai Béla és felesége jóvoltából. Ezúton is köszönjük felajánlásaikat! Természetesen a rendezvény támogatóinak is szeretnénk kifejezni köszönetünket, hisz egy ilyen nagyszabású rendezvény az ő támogatásuk nélkül nem valósulhatott volna meg. Külön köszönjük a Földművelésügyi Minisztérium támogatását, és dr. Nagy István államtitkár Úrnak, hogy rendezvényünk fővédnöke volt.

bionap rábcakapin - nyereménysorsolás

A kiállítók és a jelenlévők közül nagyon sokan „mézes Margó” (Boronyák Józsefné) kezdeményezésére jókívánságokkal és köszöntésekkel teleírt emlékkönyvvel lepték meg a 20. éves fennállását ünneplő gazdaság házigazdáit. (Németh István, Némethné Erika, Németh Mónika, Németh Bálint, Németh Hanna, Németh Gyula).

Az esti programra, a parázson járásra is nagy volt az érdeklődés. Sokan saját korlátaikat legyőzve (égési sérülések nélkül), Vörös Ákos vezetésével és irányítása mellett átkeltek mezítláb az izzó parázson.

Abban bízva, hogy a rendezvény elérte a célját úgy a szakmai érdeklődők, mind a kellemes kikapcsolódás reményében kilátogatók részéről, jövőre is megrendezhetjük az immár hagyományos Bionapot!

Deák Mária – Németh Mónika

 

 

Vissza: Hírek, események»

 

Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület • 9165 Rábcakapi, Fő u. 31. • Tel: +36-30/619-6926 • info@nyugatbio.hu • www.nyugatbio.hu

Bankszámlaszám: 16200010-10047066